Yoga en de Algemene Voorwaarden

Vier jaar geleden stond ik hoogzwanger contractenrecht te doceren. Ik legde uit dat het officieel de bedoeling is dat je bij het sluiten van een overeenkomst exact weet waar je aan begint – iets wat in de praktijk zelden het geval is. Zo was mij bij onze afspraak om een kindje te krijgen ook niet duidelijk dat ik zou gaan lijken op een hormonale plofkip; informatie die ik best had kunnen achterhalen. Toen ik drie maanden later met babysmurf het ziekenhuis verliet, was ik in shock over mijn ooit strakke buik. Ik sloot dezelfde week nog een contract met de yogaschool. Zoals gebruikelijk was ik er een jaar later ongeveer vier keer geweest. Ik liet per mail weten te stoppen, maar dat pikte de yogajuf niet. Volgens de algemene voorwaarden kon opzeggen alleen door persoonlijk langs te komen – informatie die ik best had kunnen achterhalen, maar die er niet toe leek te doen. Nu werd het ineens een punt, want die balie was alleen bemand vlak voor of vlak na een yogales. Het kwam er dus op neer dat ik mijn opzegging strak moest gaan plannen, wat met baan en dreumes een onmogelijke opgave bleek te zijn. De eis van de yogaschool dat ik persoonlijk moest langskomen vond ik dan ook onredelijk, en gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht. De Europese Unie – toch nog ergens goed voor – heeft namelijk voorgeschreven dat algemene voorwaarden bij consumentenovereenkomsten niets mogen bevatten dat “onredelijk bezwarend” is. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat het beding in een overeenkomst met een sportschool dat opzegging alleen schriftelijk aan de balie kan, inderdaad onredelijk bezwarend is. Blijmoedig stuurde ik dus een e-mail naar de yogaschool dat ze de boom in konden met hun algemene voorwaarden, dat ik toch echt rechtsgeldig per e-mail had opgezet. En zo had ik toch mooi weer wat geld uitgespaard voor afslankgel.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling