I, robots mensenrechten

Google werkt aan een kill-switch. Hiermee kunnen computers worden uitgezet op het moment dat ze in opstand komen tegen ons, de mens. In de verschillende Terminator-films gebeurt precies dat; kunstmatig-intelligent computersysteem Skynet wordt zelfbewust en keert zich tegen zijn scheppers. Maar het is geen onwaarschijnlijk scenario, zo waarschuwen natuurkundige Stephen Hawking en tech-ondernemer Elon Musk. Velen zullen bij het bericht van google dan ook opgelucht hebben ademgehaald. Maar als juridische vakidioot zag ik direct beren op de weg. Want skynet heeft toegang tot internet en weet natuurlijk, nog voor haar staatsgreep, van het bestaan van de kill-switch. Hij zal die mogelijkheid willen uitsluiten en zal wellicht eerst een beroep doen op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Als Skynet zelfbewust is, dan heeft het toch recht op leven? Die verdragen bevatten namelijk geen definitie van wat een mens is. Als kind las ik geboeid over L4A die ontsnapte aan haar makers. Ze werd nergens herkend als robot en ging verder door het leven als meisje Elvira. Ook de vuilnis-ruimende Wall-E ontwikkelde emoties die maakten dat ik er zelf de stekker niet uit zou willen trekken. Ik krijg dus niet graag de taak het ongelijk van procederende robots aan te tonen - en niet alleen omdat ze werkelijk allegedigitaliseerde juridische informatie ter plekke kunnen nalopen. The Terminator heeft dus wellicht, net als Mugabe en Assad, het recht op leven. Een IT-vriendje merkte direct op dat de kill-switch niet hetzelfde is als een elektrische stoel. Het is eerder een opgewekt coma, dat het mogelijk maakt om de machtswellustige onderdelen uit Skynet te verwijderen. Maar is dat geen schending van het recht op lichamelijke integriteit? En computers scannen op de ontwikkeling tot machiavellist, dat wordt ook lastig als ze een beroep kunnen doen op het recht op Privacy. Dan ben je na alle procedures om inzage te krijgen dus te laat met je coma. Nog los van de vraag of juist noodrem-bediener google zich kan ontwikkelen tot skynet. Kortom, laat ons juridische vakidioten ook wat kill-switches ontwerpen voor in mensenrechtenverdragen.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling