Advocaten versus alleskunners

Ze werkt als freelance alleskunner. Waar de boel uit de hand loopt door een overschot aan werk, daar stapt zij binnen om alles weer in goede banen te leiden. Ze houdt van de variatie, van de uitdagingen, maar soms gaat zoiets mis. Bij haar laatste klus bijvoorbeeld, werd haar mondeling een jaarcontract aangeboden, wat ze mondeling accepteerde. Vervolgens werd dat ontkend. Het werd een zaak en ze nam een advocaat in de arm. En hoewel ze glansrijk won, baalde ze toch, want advocaten zijn duur. Dat klopt natuurlijk. Voor een deel is dat te wijten aan de hoge kosten van de permanente opleiding – de wet verandert constant. Voor een deel ligt het aan de grootheidswaanzin van bepaalde kantoren, en de weigering van anderen om in te zien dat het lang crisis was. Deze slagvaardige dame vroeg zich af of ze het niet allemaal zelf had kunnen doen. Dat kan inderdaad, zolang het gaat om ruzies over niet al te hoge bedragen; die komen voor het kantongerecht, en die mag iedereen zelf doen. MKB’ers steggelen vaak over dit soort kleinere bedragen. Als de levering twee dagen te laat is, mag je dan zeggen dat je het spul niet meer wilt hebben? Als oesters veel duurder zijn dan voorzien, mag er dan iets anders geleverd worden? Om advocatenkosten te besparen, gaat men niet naar de rechter en wint feitelijk degene die niet betaald heeft. De alleskunner heeft zich nu bedacht dat ze een nog-meerkunner gaat worden. Want de bedrijven die haar inhuren, worstelen regelmatig met kleine conflicten. Na drie vakken aan de universiteit zal ze zichzelf kunnen verkopen als iemand die tevens kantonzaken doet. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor een conflict over vijfduizend Euro is drieduizend aan advocatenkosten gewoon teveel. En juist daarom heb je ze dan dus terecht niet nodig.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling