Gooische Tipi Wan

Ooit was de au-pair-constructie bedoeld voor meisjes die een jaartje naar Parijs wilden. Tegenwoordig zijn het ook Filipina’s die ingezet worden om het huishouden van tweeverdieners draaiende te houden, en is men bezorgd dat de dames uitgebuit worden. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat misbruik niet voorkomt. Maar ik heb wel mijn twijfels over de gesuggereerde oplossingen. De overheid wil de rechten van werkgevers verder inperken. Dit is best een logische reactie, maar onderzoek toont aan dat het bij misbruik effectiever is om werknemer meer opties te geven. Wie verschillende juridische en economische uitwegen heeft, kan niet zo makkelijk misbruikt worden. Het zou dus wat mij betreft logischer zijn om au pairs alle ruimte te geven om voor iemand anders te gaan werken dan het uitbuitende gastgezin. ‘Dat is niet de bedoeling!’ wordt in Den Haag geroepen. ‘Het is namelijk geen werkverhouding maar een culturele uitwisseling’. Dat lijkt me wat naïef. De au pair vervult in veel gezinnen gewoon de functie van inwonende dienstbode, omdat Nederland een van de weinige landen op aarde is waar het onmogelijk is om een visum te krijgen voor een dienstmeisje. De IND antwoordt hierop dat dienstmeisjes in landen als Griekenland moeten worden geworven, maar het Griekse woord voor dienstmeisje is Filipineza. Om uitbuiting van Filipijnse au pairs te stoppen, kun je hen dus volgens mij het beste gewoon een werkvisum voor drie jaar geven - waarna ze sowieso naar huis moeten om plaats te maken voor anderen. En die kennismaking met Nederland, die regelen ze zelf wel. Ooit reed ik met 80 Filipina’s naar Zeeland om oesters te gaan eten. Ik vroeg me af hoe ze dat konden betalen, totdat ik hun messen en handschoenen zag. Ze hadden over het oesterveld gehoord via een nabijgelegen asielzoekerscentrum. En zo leerde ik juist van hen meer over Nederland.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling