Exoneraties en huwelijken

In Amerika kun je juridisch meer zelf bepalen dan hier. In het licht van de eigen verantwoordelijkheid van de burger, kunnen listige advocaten daar helemaal los met kleine lettertjes. In Europa werkt dat niet zo. Sterker nog, rechters nemen regelmatig beslissingen die lijnrecht ingaan tegen de afspraken, de bedingen en algemene voorwaarden, als de uitkomst anders onaanvaardbaar zou zijn. Dat is met name het geval bij letselschade. Aansprakelijkheid voor letselschade is te regelen, maar uitsluiten kan bijna niet meer. Een mooi voorbeeld hiervan is de Skeeler-school die in de algemene voorwaarden had opgenomen in geen geval aansprakelijk te zijn. Een jonge moeder werd door de skeeler-instructeur gewezen op een mand helmen, maar ze zette er geen op; veel te warm en bovendien niet goed voor haar kapsel. Ze kwam ten val en door complicaties overleed ze. De skeeler-school werd toch aansprakelijk gesteld, ondanks het feit dat dit was uitgesloten en ondanks het feit dat de helm was aangeboden. De Hoge Raad doet zoiets om twee redenen. Ten eerste wordt geprobeerd om de aansprakelijkheid zoveel mogelijk neer te leggen bij iemand die een verzekering kan afsluiten, zoals een sportschool. Ten tweede wil de Hoge Raad graag dat verzekeraars hun klanten dwingen – al is het maar om de premie laag te houden – om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Verzekeraars kunnen aan sportscholen vertellen dat er niet wordt uitgekeerd als er geen helm, bitje of scheenbeschermer is voorgeschreven. Het is dus een verstandige beweging van de Hoge Raad. Helaas zijn niet alle bedrijven hiervan op de hoogte. Zo zocht ik onlangs het web af naar algemene voorwaarden van taikwondo-scholen. Die weten duidelijk van niks. Mijn eigen klant was door zijn verloofde gestuurd: “Ik wil best met je trouwen, maar eerst ga jij je aansprakelijkheid regelen, daarna volgt mijn ja-woord.” Je gunt elke ondernemer zo’n vrouw.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling