Kleine fout, grote schadevergoeding?

Oma's e-bike

Een ongelukje zit in een klein hoekje, maar de indirecte gevolgen ervan kunnen groot zijn. Moet je dat dan betalen? Bijvoorbeeld. Een bejaarde dame wordt tijdens een georganiseerde fietsvakantie op een e-bike gezet. Ze protesteert, maar de begeleider dreigt dat ze anders de hele week in haar eentje moet wandelen. Twee uur later komt ze ten val: pols gebroken en een fikse hoofdwond. Maanden later rijdt ze haar auto tegen een boom. Dit blijkt te komen door een bloedprop, ontstaan bij die eerdere val. Is de reisorganisatie dan ook aansprakelijk voor de autoschade?

De deurmat en de ontploffing

Ander voorbeeld. Iemand krijgt op zijn werk een machine op zijn voet. Twee weken later, in het gips en op krukken, struikelt hij over de deurmat en breekt zijn knieën. Is de werkgever dan ook aansprakelijk voor die knieën? Een studente steekt over zonder uit te kijken. Een auto moet uitwijken en kukelt in de metrotunnel die wordt aangelegd. De boel ontploft en dit leidt een kilometer verderop tot verzakkingen. Moet de studente alles betalen? Als in een ziekenhuis een fout wordt gemaakt, moet de schade betaald. Maar wat als een sterilisatie is misgegaan en de “schade” de geboorte van een kind is? Is het ziekenhuis dan aansprakelijk voor alle kosten van dit nieuwe leven?

Oorzaak en gevolg?

Hoeveel schade zien we als het gevolg van een fout? Dat hangt, aldus de wet, af van de omstandigheden. Bij letselschade wordt eerder gezegd dat er verband is, dan bij kapotte spullen. Bij aansprakelijkheid omdat je iets stoms gedaan hebt, zoals dronken rijden, wordt snel verband aangenomen, en moet je allerlei indirecte schade betalen. Wanneer je niets fout hebt gedaan maar nu eenmaal verantwoordelijk bent, zoals bij een ontsnapte kat, is er minder gauw verband.

Heel geleerd

Voor wetenschappers is zoiets niet te volgen. Iets is het gevolg van het ander, of niet. Juristen hebben daar niet zo’n last van, maar daarom heet het dus rechtsgeleerdheid. Want geleerd zijn we wel, maar niet zo wetenschappelijk. Anders had het wel rechtswetenschap geheten.

Is er in uw leven ook zo'n geval waarbij het de vraag is hoeveel schadevergoeding nu eigenlijk betaald moet worden? Kom naar het inloopspreekuur.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling