Kroegbazen en mededingingsrecht

We weten allemaal dat bedrijfskapitaal tegenwoordig lastig te krijgen is. Toch worden er nog altijd veel kroegen geopend. Zelden vraagt de clientèle zich af hoe de uitbaters alle benodigde leningen rond kregen. Zijn ze zo goed in het schrijven van blinkende ondernemingsplannen? Verwijzen al die louche kroegbazen naar marketingrapporten en onderbouwen ze de boel met doortimmerde financiële overzichten? Nee, het is niet wat u wellicht nu denkt. De heren regelen de financiering niet in het zwarte circuit, maar bij keurige ondernemingen zoals Heineken en Grolsch. Er wordt door of via deze multinationals een lening verstrekt voor pand, inrichting en de eerste liters drank, maar zekerheden zijn er amper. Bij risico’s zonder garanties of gerustheid, wordt altijd een hogere rente geëist, en dat is precies wat er geïnd wordt. In ruil voor de verschillende huurovereenkomsten, zijn kroegbazen verplicht om bier te kopen bij de betreffende brouwerij - tegen een hogere prijs dan normaal. Volgens het Hof van de EU mag dat niet. Al in 2001 werd misbruik van machtspositie vastgesteld. Toch is er na deze uitspraak bijzonder weinig veranderd. Zelfs in mijn praktijk in Hilversum, zie ik tavernes met dergelijke overeenkomsten. Als ik zeg dat ze er vanaf kunnen, weigeren ze. Veel last hebben ze er namelijk niet van: de hogere bierprijs wordt eenvoudig doorberekend aan de klant. De uitbater accepteert dat, zolang vrijwel elke kroeg op die manier een hogere prijs hanteert voor bier van de grote producenten, en het dus amper effect heeft op de omzet. En de gemiddelde klant gaat niet procederen tegen zo’n kolos vanwege een paarhonderd euro’s aan bier. Nu werkt de overheid aan een nieuwe wet, die het makkelijker zal maken voor consumenten om collectief schadevergoeding te eisen. Ik zie al voor me hoe de Vereniging Bierzuipend Nederland naar de rechter stapt om geld terug te vorderen. Grote kans dat ze winnen. Het is alleen de vraag wat er daarna gebeurt. Want als het risico van vage kroegbazen niet meer straffeloos verdisconteerd kan worden in de bierprijs, moeten academici dan voortaan cafés openen? Of verzint Heineken gewoon een nieuwe truuk?

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling