HelloFresh & de motorrijtuigenbelasting

We kennen ze allemaal; de maaltijdboxen die aan huis geleverd worden met recepten en alle benodigde ingrediënten. Superhandig voor werkende moeders, al kan ik het helaas niet slijten aan de culinaire Tokkies bij mij thuis. De logistiek erachter, daar had ik zelf nooit over nagedacht, totdat een student zich bij mij meldde. Hij had die dozen rondgebracht, vond dat zelf indertijd een leuk bijbaantje. Dat de auto van zijn werkgever een Frans kenteken had, daar dacht hij uiteraard niet over na. Maar op een dag werd hij aangehouden door de politie. De auto bleek namelijk niet juist geregistreerd en er was dus geen motorrijtuigenbelasting betaald. Kort daarop ging het mis met de onderneming waar hij voor werkte, dus hij zocht een ander baantje. Toen hij een dikke boete kreeg, stuurde hij die zonder erbij na te denken door aan zijn voormalig werkgever. Toen er vervolgens een nog dikkere boete overheen kwam wegens niet betalen, ging hij eens bellen. Er bleek een curator te zijn aangesteld, dus stuurde hij daar al het papierwerk naartoe. Hij hoorde er nooit meer van en ging ervanuit dat het inmiddels geregeld was. Niet dus. De belastingdienst legde beslag op het loon van zijn nieuwe bijbaantje. Mijn bezwaarschrift werd naar de prullenbak verwezen, maar ik vond het zo bizar, dat we besloten in beroep te gaan bij de rechter. Op het aangifteformulier motorrijtuig met buitenlands kenteken staat: “U moet belasting betalen vanaf het moment dat een motorrijtuig met een buitenlands kenteken u feitelijk ter beschikking staat.” En waar het dus allemaal om draaide, was de vraag aan wie zo’n auto dan “ter beschikking staat.” Was dat de leasemaatschappij? Was dat het koeriersbedrijfje? Of was het de bijbeunende student? Ik vond dat mijn cliënt niet de zogeheten normadressaat was; niet degene tot wie de wet zich richtte. Tot mijn stomme verbazing hoefden we niet eens naar de rechter, want een wat snuggerder juriste van de belastingdienst gaf me gelijk. De student hoeft de verschuldigde 5000 Euro nu niet te betalen, en kan dus voorlopig weer goed eten - al zal hij niet meer zo’n zin hebben in maaltijdboxen.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling