Jorritsma slaat de plank mis

Een rechter vergt een vernietigend oordeel in een zaak die politica Duthler had aangespannen tegen de Quote. Duthler kondigt aan dat ze tegen de uitspraak in beroep wil gaan, waarop Jorritsma als fractieleider eenzijdig besluit om Duthler uit de fractie te zetten. Wachten was geen optie, aldus Jorritsma, juist omdat Duthler had aangekondigd in beroep te willen gaan. “Het vervelende was dat de vlek alleen maar groter werd.” De VVD sluit vervolgens de gelederen.

Als advocaat, maar ook als VVD-lid, vind ik dit volstrekt onbegrijpelijk. Er zijn namelijk nogal wat rechters in eerste aanleg die domme uitspraken doen. Dat zit ingebakken in het systeem. In eerste aanleg moet nu eenmaal productie gedraaid worden; veel tijd om goed te oordelen hebben rechters niet. Het systeem moet immers wel betaalbaar blijven. Als de plank dan wordt misgeslagen, bestaat daarvoor het hoger beroep. En voor juridische fijn-slijperij en rechtseenheid, hebben we dan nog de Hoge Raad. Zo is het ontworpen. Maar door Jorritsma, met de rest van de VVD in haar kielzog, is aan Duthler nu feitelijk de toegang tot dit systeem ontzegd. Dat is ongelooflijk.

De details van de zaak Duthler ken ik niet, en ik vind het ook niet nodig om die te kennen, om gefundeerd tot een oordeel te komen wat dit betreft. Als voormalig universitair docent ken ik namelijk wel de filosofie achter rechtspraak in drie instanties. Als advocaat weet ik dat er daadwerkelijk in eerste aanleg veel fouten worden gemaakt – wat je de half overwerkte rechters, hoe vervelend het ook is, niet kan verwijten. Het is inherent aan het systeem en dat geldt temeer voor het Kort Geding, dat snel snel moet, en juist daarom een voorlopige voorziening betreft. In eerste aanleg wordt productie gedraaid, in beroep wordt zorgvuldigheid betracht. Dat Jorritsma daar in haar positie niet van op de hoogte lijkt te zijn, is al problematisch genoeg, maar dat de VVD vervolgens haar kant kiest en niet de kant van Duthler en dus van het systeem, is onnavolgbaar.

Als VVD-lid vind ik, dat de kernwaarde van deze partij de liberale rechtsstaat is. Om deze reden ben ik althans naar de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie overgestapt, na mijn onderzoek naar het niet-functionerende rechtssysteem van Saoedi-Arabië. De VVD zou zich veel explicieter moeten profileren als verdediger van onze rechtsstaat, maar door Duthler feitelijk de toegang te ontzeggen tot een rechter in hoger beroep, doet ze dat bepaald niet. Een foute beslissing, want de rechtsstaat houdt in dat zelfs of juist mensen die mogelijk corrupt zijn, toegang hebben tot drie instanties om hun zaak te bepleiten.

Jorritsma zegt: “Wij zijn geen vriendenkringetje dat bij elkaar zit om gezelschapsspelletjes te spelen. Wij zijn politici.” Ja Annemarie, dat klopt. Maar als politici hebben jullie wat mij betreft de taak om de rechtsstaat te beschermen en te ondersteunen, en met dit besluit koos je daar nu juist niet voor, maar koos je voor je vriendenkringetje. Foei.

Contractrecht
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright: Antoinette Vlieger BV - Algemene VoorwaardenPrivacy Statement​ - Interne Klachtregeling